Methylfenidaat
Tot nu toe zijn er rond de 4500 zwangerschappen gevolgd waarbij methylfenidaat gebruikt is in het eerste trimester. In de onderzoeken wordt geen algemeen verhoogd risico op aangeboren afwijkingen gevonden. In één onderzoek wordt een licht verhoogd risico op hartafwijkingen gemeld. Het is nog niet duidelijk of deze afwijkingen echt veroorzaakt worden door methylfenidaat. Alle andere onderzoeken zien dit niet.
Over andere effecten op de zwangerschap of het ongeboren kind kan nog geen uitspraak worden gedaan. De meeste zwangere vrouwen stoppen vroeg in de zwangerschap met het gebruik. De ervaring met gebruik in de hele zwangerschap is nog beperkt en de resultaten verschillend.
Dexamfetamine
Er zijn enkele onderzoeken naar het risico op aangeboren afwijkingen bij gebruik van dexamfetamine als geneesmiddel tijdens het eerste trimester. Het betreft meer dan 7000 zwangerschappen. Er wordt geen hoger risico gezien op aangeboren afwijkingen of hartafwijkingen.
Over andere effecten op de zwangerschap of het ongeboren kind kan nog geen uitspraak worden gedaan. De meeste zwangere vrouwen stoppen vroeg in de zwangerschap. De ervaring met langdurig gebruik tijdens de zwangerschap is beperkt. Wanneer dexamfetamine tot het eind van de zwangerschap wordt gebruikt, kunnen er mogelijk onthoudingsverschijnselen bij de baby ontstaan.
In studies waarin amfetamine recreatief gebruikt wordt, wordt een grotere kans op vroeggeboorte en effect op de groei en geboortegewicht gezien. Dit risico wordt groter bij een hoge dosis. Of deze effecten ook optreden bij langdurig gebruik van dexamfetamine als geneesmiddel is niet bekend, maar is niet uit te sluiten. Het probleem bij onderzoeken naar recreatief gebruik is dat bepaalde leefstijlfactoren zoals gebruik van andere middelen, roken en alcohol vaak voorkomen. Dit kan invloed hebben op de uitkomst.
Laatst bijgewerkt op 11-10-2019