Fytomenadion
De meeste ervaring met het gebruik van fytomenadion (vitamine K1) tijdens de zwangerschap gaat over het derde trimester. Fytomenadion passeert slechts in kleine hoeveelheden de placenta. Het gebruik van fytomenadion tijdens de zwangerschap is normaal gesproken niet nodig. De opname van vitamine K uit de voeding en de productie door de darmflora is dan voldoende.
Eltrombopag en romiplostim
Er is ervaring in enkele tientallen zwangerschappen met het gebruik van eltrombopag en romiplostim. In enkele case reports en een retrospectieve studie zijn eltrombopag en romiplostim voornamelijk in het derde trimester toegediend, tijdelijk of tot aan de bevalling. Een aantal kinderen werd vanwege ernstig ziektebeloop van de moeder te vroeg geboren. Een verhoogd aantal bloedplaatjes werd vastgesteld bij twee pasgeborenen van wie de moeder eltrombopag had gebruikt in het 3de trimester en tijdens de hele zwangerschap (1,2). Het aantal gedocumenteerde zwangerschappen voor beide middelen is te klein om een goede risico-inschatting te kunnen maken.
Tranexaminezuur
Tranexaminezuur passeert de placenta. Vooral tijdens de tweede helft van de zwangerschap is ervaring met dit middel opgedaan. Deze beperkte gegevens laten tot nu toe geen verhoogde kans zien op stollingscomplicaties of op andere nadelige effecten bij de foetus.
Laatst bijgewerkt op 06-08-2021