Vitamine K voor pasgeborene
De darmflora van pasgeborenen is pas na drie maanden in staat om voldoende vitamine K aan te maken. Borstvoeding bevat van nature maar weinig vitamine K. Daarom hebben zuigelingen die borstvoeding krijgen de eerste drie maanden extra vitamine K nodig. Het gebruik van fytomenadion (vitamine K1) door de moeder maakt hierbij geen verschil.
Eltrombopag
Er zijn geen studies bekend waarin het gebruik van eltrombopag tijdens de borstvoeding wordt beschreven. Gezien het lage molecuulgewicht en de lange halfwaardetijd is overgang naar de borstvoeding mogelijk. Dit zal echter beperkt kunnen worden door de hoge eiwitbinding. Het risico voor de zuigeling na blootstelling via de borstvoeding is onbekend.
Romiplostim
Er is slechts een case report bekend waarin het gebruik van romiplostim tijdens de borstvoeding wordt beschreven (1). Hier werden geen nadelige effecten bij de zuigeling gerapporteerd. Vanwege het hoge molecuulgewicht zal overgang naar de borstvoeding gering zijn. Daarnaast wordt het slecht opgenomen via het maag-darmkanaal. Nadelige gevolgen voor het kind zijn hierdoor onwaarschijnlijk.
Tranexaminezuur
Er gaat slechts een kleine hoeveelheid tranexaminezuur over in de moedermelk. In een studie met 21 blootgestelde zuigelingen met een gemiddelde leeftijd van 4 maanden (leeftijdsverdeling onbekend) werden geen significante verschillen gevonden ten opzichte van een controlegroep op het gebied van mogelijke bijwerkingen, neurologische ontwikkeling of de algemene gezondheid (2). In een andere studie werd tranexaminezuur toegepast bij ruim 10.000 vrouwen met een postpartum bloeding (3). Hoeveel van deze vrouwen borstvoeding hebben gegeven is helaas onbekend. Er waren geen verschillen ten opzichte van de placebo-groep (ook ruim 10.000 vrouwen) qua sterfte en trombo-embolische events bij de kinderen die borstvoeding kregen.
Laatst bijgewerkt op 12-08-2021