Orlistat tijdens de zwangerschap

In het kort

Afvallen tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Ook geneesmiddelen die kunnen worden gebruikt om af te vallen, worden afgeraden.

Risico indeling

  • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap is geen of onvoldoende informatie beschikbaar. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
    • - orlistat

Achtergrondinformatie

Met het gebruik van orlistat tijdens de zwangerschap is beperkt ervaring opgedaan. Een Zweedse studie met 248 blootstellingen tijdens de vroege zwangerschap, wijst niet op een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Een andere studie met 67 eerste trimester blootstellingen ziet ook geen verhoogd risico.

Het gebruik van orlisat tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Gewichtsverlies tijdens de zwangerschap wordt geassocieerd met nadelige zwangerschapsuitkomsten.

Laatst bijgewerkt op 16-08-2019


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.