Trimethoprim
Trimethoprim is een foliumzuurantagonist. Het gebruik van foliumzuurantagonisten geeft mogelijk een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen zoals neuraalbuisdefecten. Onderzoek naar gebruik van trimethoprim in de zwangerschap geeft geen eenduidigheid. In de meeste onderzoeken wordt geen verhoogd risico gezien op aangeboren afwijkingen. Enkele studies zien wel meer afwijkingen, waaronder hartafwijkingen, schisis, neuraalbuisdefecten en urinewegafwijkingen. Gelijktijdig gebruik van foliumzuur verlaagt het risico of laat het verdwijnen. Als het risico op aangeboren afwijkingen door trimethoprim gebruik al is verhoogd, dan is het absolute risico klein. Het is onduidelijk of trimethoprim een verhoogd risico op miskramen geeft. Q-koorts kan tijdens de zwangerschap worden behandeld met cotrimoxazol.
Sulfonamiden
De ruime ervaring in de praktijk met het gebruik van sulfonamiden tijdens de zwangerschap wijst niet op een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Systematische studies naar het risico van sulfonamiden zijn beperkt. De meeste studies zijn gedaan naar sulfamethoxazol, meestal in combinatie met trimethoprim.
Bij gebruik vlak voor de partus kunnen deze antibiotica in theorie het risico op hyperbilirubinemie in de neonatale periode verhogen. Dit risico is vooral verhoogd bij prematuren en een neonaat met een G6PD-deficiëntie. Sulfonamiden kunnen bij een patiënt met G6PD-deficiëntie een hemolytische anemie veroorzaken. G6PD-deficiëntie is een erfelijke aandoening en komt met name voor bij mensen die afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied, Suriname, de Antillen, Azië en Afrika. In de oorspronkelijke Noord-Europese bevolking is de incidentie laag (0,1%).
Sulfonamiden gaan met bilirubine (het afvalproduct van de rode bloedcellen) een competitie aan voor binding aan albumine. Hierdoor kunnen de spiegels van bilirubine stijgen in het bloed. Ongebonden en ongeconjugeerd bilirubine kan de bloedhersenbarrière van de pasgeborene passeren. Dit is gezien bij de behandeling van neonaten zelf met sulfonamiden, echter niet via blootstelling tijdens de zwangerschap. Het risico hierop lijkt dan ook klein.
Laatst bijgewerkt op 22-06-2020