Fosfaatbinders tijdens de zwangerschap

In het kort

Over het gebruik van fosfaatbindende middelen tijdens de zwangerschap zijn onvoldoende gegevens om de risico’s goed in te schatten.

Let op
Bij gebruik van fosfaatbinders tijdens de zwangerschap kan het nodig zijn de vetoplosbare vitaminen aan te vullen. Let op dat de dosering vitamine A niet te hoog is.

Risico indeling

  • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap is geen of onvoldoende informatie beschikbaar. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
    • - lanthaancarbonaat
    • - sevelameer

Achtergrondinformatie

Lanthaancarbonaat en sevelameer zijn fosfaatbindende middelen. Ze worden gebruikt bij de behandeling van hyperfosfatemie bij nierdialyse of ernstige nieraandoeningen. Over het gebruik van deze middelen tijdens de zwangerschap zijn geen gedocumenteerde gegevens beschikbaar. Beide middelen worden na binding aan fosfaat bijna niet geabsorbeerd. Nadelige effecten zouden kunnen optreden als gevolg van vitaminemalabsorptie.

In dierproeven is sevelameer geassocieerd met vitamine-malabsorptie. Bij de mens is dit niet onderzocht. Het  kan nodig zijn vetoplosbare vitaminen aan te vullen bij gebruik van sevelameer.

Laatst bijgewerkt op 20-02-2019


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.