Carbapenems bij infecties tijdens de zwangerschap

In het kort

Het is onbekend of ertapenem, imipenem / cilastatine en meropenem veilig gebruikt kunnen worden in de zwangerschap. Op strikte indicatie kunnen deze middelen tijdens de zwangerschap worden toegepast.

Risico indeling

  • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap is geen of onvoldoende informatie beschikbaar. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
    • - ertapenem
    • - imipenem / cilastatine
    • - meropenem

Achtergrondinformatie

Over het gebruik van deze middelen tijdens de zwangerschap zijn heel weinig gegevens bekend. Er is geen ervaring met ertapenem.  Er is een studie over het gebruik van imipenem met cilastatine in het derde trimester met 100 blootgestelde zwangerschappen. Met het gebruik van meropenem zijn een paar case reports na het eerste trimester beschreven. Deze gegevens laten geen aanwijzingen op een verhoogd risico op nadelige effecten zien. Op strikte indicatie kunnen deze middelen tijdens de zwangerschap worden toegepast.

Laatst bijgewerkt op 26-02-2019


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.