Aanhoudende schouderklachten na vaccinatie

21-03-2022

Na vaccinatie in de spier van de bovenarm kan schouderpijn of pijnlijke beweging van de arm ontstaan. Meestal verdwijnen deze klachten na enkele dagen. Maar in zeldzame gevallen houden de klachten weken tot maanden aan. Het gaat dan mogelijk om ‘shoulder injury related to vaccine administration’ (SIRVA). Vanwege de veel gezette vaccinaties in de coronapandemie is het belangrijk dat huisartsen hier extra alert op zijn.  

SIRVA ontstaat wanneer het vaccin te hoog of te diep in de spier van de bovenarm wordt gezet. De onderliggende structuren, waaronder de slijmbeurs en pezen, kunnen dan beschadigd en ontstoken raken. De aandoening kan ontstaan na elk soort vaccinatie, zoals griepvaccinatie of coronavaccinatie. Iedereen kan het krijgen, maar het komt vaker voor bij vrouwen, oudere patiënten en patiënten met een tenger postuur.

Aanhoudende schouderklachten
Binnen 48 uur krijgt een patiënt met SIRVA last van aanhoudende schouderpijn en verminderde beweging van de arm. Met een echo of MRI worden de klachten vaak gediagnosticeerd als een slijmbeursontsteking, een peesontsteking of frozen shoulder-syndroom. De behandeling van de klachten bestaat uit voldoende rust nemen, ontstekingsremmende middelen en fysiotherapie. Lees hier meer over SIRVA na vaccinatie.

Advies voor huisartsen
Wees alert op SIRVA bij patiënten met schouderklachten die kort na vaccinatie zijn ontstaan. Kennis van de anatomie van de schouder en een juiste injectietechniek kunnen het risico op SIRVA verkleinen. Lees voor meer informatie en voor tips om SIRVA te voorkomen het artikel in Huisarts en Wetenschap.