Aanwijzingen voor neurologische bijwerkingen bij clioquinol

18-06-2015

Afgelopen jaar steeg het aantal meldingen van bijwerkingen bij gebruik van clioquinol capsules en suspensie. Clioquinol werkt tegen infecties met sommige parasieten, infecties met schimmels en infecties met sommige bacteriƫn.

De meest voorkomende bijwerkingen van clioquinol zijn maag- en darmklachten en een groene verkleuring van tong, urine of ontlasting. Bij gebruik van hoge doseringen of gedurende langere tijd is clioquinol in verband gebracht met neurotoxiciteit en het ontstaan van subacute myelo-optische-neuropathie (SMON). SMON is een aandoening van het zenuwstelsel waarbij het ruggenmerg (myelo) en de oogzenuwen (optisch) worden aangetast. Dit kan leiden tot tintelingen en een doof gevoel in armen of benen, problemen met bewegen en zeer zelden blindheid. Neurologische bijwerkingen zijn niet beschreven als clioquinol wordt gebruikt voor de behandeling van amoebiasis en infecties met Dientamoebe fragilis in de aanbevolen dosering.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tussen februari 2001 en december 2014 33 meldingen van bijwerkingen bij clioquinol (capsules en suspensie). Neurologische klachten werd in 16 gevallen gemeld. Deze klachten varieerden van duizeligheid tot concentratiestoornissen of problemen met zien. Bij 14 van deze meldingen werd de aanbevolen dosering gebruikt. De klachten verdwenen meestal na staken van de behandeling of na afloop van de kuur.

Voorschrijfcijfers laten zien dat het aantal gebruikers in de afgelopen 5 jaar is verdubbeld. Het is belangrijk dat zorgverleners zich bewust zijn dat er aanwijzingen zijn voor neurotoxiciteit bij het gebruik van clioquinol in de aanbevolen dosering.
Lees hier de analyse van de meldingen.