Advies voor beperking gebruik (fluoro)chinolonen

16-10-2018

De PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) adviseert het gebruik van (fluoro)chinolonen te beperken tot de behandeling van infecties, waarvoor een antibioticum essentieel is en andere antibiotica niet gebruikt kunnen worden.

Een aantal geneesmiddelen uit deze antibioticaklasse die alleen nog geregistreerd waren voor infecties, die niet meer met deze klasse van geneesmiddelen behandeld mogen worden, worden van de markt gehaald. In Nederland zijn deze middelen niet (meer) geregistreerd.

Dit advies volgt naar aanleiding van de herbeoordeling van meldingen van invaliderende en potentieel langdurige bijwerkingen die bij gebruik van deze antibiotica gerapporteerd werden. Deze zeldzame bijwerkingen traden voornamelijk op in spieren, pezen, botten en het zenuwstelsel van patiënten.

Bij de beoordeling werd gebruik gemaakt van de inzichten die patiënten, zorgverleners en academici tijdens de publieke hoorzitting van het Europese medicijnagentschap (EMA) in juni van dit jaar presenteerden.

Zie hier het bericht van de EMA