Anafylaxie bij allergie voor chloorhexidine

14-04-2022

Bijwerkingencentrum Lareb ontving een melding van een anafylactische reactie bij Instillagel. Ondanks dat de patiënt bekend was met een allergie voor chloorhexidine, werd dit geneesmiddel toch gebruikt. Dit laat zien dat zorgverleners niet altijd bedacht zijn op een mogelijke allergie bij chloorhexidine

Het ging om een oudere patiënt waarbij een urinekatheter werd ingebracht met behulp van de gel. Tien minuten later ontstond een anafylactische shock. De patiënt moest gereanimeerd worden. Twee maanden later overleed de patiënt toch nog aan de gevolgen.

Instillagel is een glijmiddel met een ontsmettende en verdovende werking voor het inbrengen van onder andere katheters. Het bevat de werkzame stoffen chloorhexidine en lidocaïne. Een allergische reactie is een bekende bijwerking van Instillagel. De bijsluiter waarschuwt dat personen die overgevoelig zijn voor chloorhexidine dit middel niet mogen gebruiken.

Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI) en Lareb vragen aandacht voor medicatie-incidenten en geven aanbevelingen voor zorgprofessionals in de praktijk (Praktijkprikkel).

Lees hier de volledige Praktijkprikkel.