Auto-immuun hemolytische anemie na coronavaccinatie

12-07-2023

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 10 meldingen van auto-immuun hemolytische anemie (AIHA) na coronavaccinatie tot 10 maart 2023 op ongeveer 16 miljoen gezette vaccins. De zeldzame auto-immuunziekte AIHA is geen bekende bijwerking van de coronavaccins. Mogelijk is er een verband tussen de coronavaccinatie en (het verergeren van) AIHA. Op basis van de huidige meldingen en literatuur is dit nog niet duidelijk.

Auto-immuun hemolytische anemie (AIHA) is een zeldzame auto-immuunziekte waarbij de eigen rode bloedcellen worden aangevallen. Dit kan leiden tot het vernietigen van de rode bloedcellen (hemolyse) en bloedarmoede (anemie). De klachten die optreden zijn vaak vermoeidheid, kortademigheid, duizeligheid en bleek zien. De klachten kunnen mild verlopen, maar er kan ook ernstige bloedarmoede met bijbehorende klachten ontstaan.    

Meldingen bij Lareb
Van de melders ontvingen:

- 7 het Moderna vaccin (Spikevax)
- 1 het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty)
- 1 het AstraZeneca vaccin (Vaxzevria)
- 1 een niet-gespecificeerd coronavaccin

In 6 meldingen ontstond er een verergering van al aanwezige AIHA, die gemiddeld binnen 6 dagen na vaccinatie ontstond. In de andere 4 meldingen kregen de patiënten een nieuwe diagnose van AIHA, die gemiddeld 20 dagen na vaccinatie ontstond.

Het is nog niet bekend hoe AIHA zou kunnen ontstaan na vaccinatie
Mogelijk heeft het te maken met een gelijkenis tussen een eiwit in het coronavaccin en een eiwit dat aanwezig is op de rode bloedcellen (ankyrin-1). Los van vaccinatie kan AIHA ontstaan door infecties, kanker, bepaalde medicatie of een andere auto-immuunziekte.

Bekijk hier het overzicht van de meldingen van AIHA na coronavaccinatie (in het Engels).