Bij vaccinatie na corona vaker bekende bijwerkingen

20-08-2021

Mensen die al corona hebben doorgemaakt ervaren vaker algemene lichamelijke klachten na de eerste coronavaccinatie. Dit geldt voor alle vaccins. Bij het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty) is dit ook zo bij de tweede vaccinatie. Dit blijkt uit vragenlijstonderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.

Vragenlijstonderzoek coronavaccins
Lareb volgt met een vragenlijstonderzoek gevaccineerden om het optreden van bijwerkingen na coronavaccinatie in kaart te brengen. Deze voorlopige resultaten gaan over 9673 deelnemers met het Pfizer/BioNTech vaccin, 5271 met het AstraZeneca vaccin (Vaxzevria), 2268 met het Moderna vaccin (Spikevax) en 2308 met het Janssen vaccin.

Meer oudere deelnemers en mannen Pfizer/BioNTech
De leeftijdsverdeling van de deelnemers en het aantal mannen en vrouwen verschilde per vaccin. Er waren meer vrouwen onder de deelnemers die het AstraZeneca, Moderna en Janssen vaccin kregen. Bij het Pfizer/BioNTech waren er juist meer mannelijke deelnemers. Ook waren dit meer oudere deelnemers. Mannen en ouderen ervaren minder bijwerkingen.

Vaker algemene lichamelijke klachten bij vaccinatie na corona
De algemene klachten, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, vermoeidheid, niet lekker voelen, misselijkheid, rillingen en koorts zijn bekende bijwerkingen na vaccinaties. Uit ons vragenlijstonderzoek blijkt dat mensen die al corona hebben doorgemaakt (positieve test uitslag) vaker één of meer van deze bekende bijwerkingen ervaren na de eerste vaccinatie. Dit geldt voor mannen en vrouwen bij alle vaccins. Bij Pfizer/BioNTech is dit ook zo bij de tweede vaccinatie.

Percentage dat tenminste één van deze bijwerkingen ervaart

   Wel corona voor   vaccinatie    Geen corona voor   vaccinatie  
   1e vaccinatie  2e vaccinatie  1e vaccinatie  2e vaccinatie
Pfizer/BioNTech  57%  53%  24%  25%
Moderna  79%  75%  53%  78%
AstraZeneca  95%  39%  85%  38%
Janssen  88%  -  75%  -

 

Zie hier de percentages voor mannen en vrouwen