CBG start campagne wisselwerking medicijnen en kruidenproducten

06-07-2019

Medicijnautoriteit CBG vraagt in de campagne 'Weet wat je slikt' aandacht voor het gebruik van medicijnen in combinatie met kruidenproducten. 

Campagne 
Het doel is om medicijngebruikers en zorgverleners bewust te maken dat kruiden invloed kunnen hebben op de werking van medicijnen. Met onder andere nieuwe toegankelijke informatie op de CBG-website en een animatievideo over de wisselwerking met kruiden, wil het CBG het bewustzijn verhogen over de risico's. 

Melden over kruidenproducten 
Het is van belang dat vermoedens van bijwerkingen en wisselwerkingen van kruidenproducten gemeld worden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Analyse van meldingen kan weer tot nieuwe inzichten leiden over het optreden van bijwerkingen en wisselwerking. Zo heeft Lareb in 2018 het CBG en de NVWA geïnformeerd over bijwerkingen en wisselwerkingen van Sint Janskruid

Wisselwerkingen met kruidenpreparaten werden eerder door universiteit Maastricht en Lareb in kaart gebracht. Het wetenschappelijke artikel hierover staat hier

Samen met de NVWA beschreef Lareb het gevaar van wisselwerkingen tussen voedingssupplementen en geneesmiddelen in het Pharmaceutisch Weekblad. 

Bekijk hier de animatievideo van het CBG.