Cerebrale veneuze sinustrombose bijwerking AstraZeneca vaccin

19-11-2021

Het EMA heeft besloten cerebrale veneuze sinustrombose (CVST) op te nemen als zeldzame bijwerking in de bijsluiter van het AstraZeneca vaccin (Vaxzevria). Als er naast CVST ook een tekort aantal bloedplaatjes is, kan het gaan om de zeldzame bijwerking trombose met een tekort aan bloedplaatjes (TTS). Maar CVST kan ook optreden zonder een tekort aan bloedplaatjes. Lareb adviseert meer onderzoek naar het ontstaan van trombose na coronavaccinaties.

Cerebrale veneuze sinustrombose (CVST)
CVST is een zeldzame vorm van beroerte. Hierbij raken één of meerdere grote aders (sinussen) in de hersenen verstopt door een bloedstolsel. Symptomen zijn onder andere hoofdpijn, uitvalsverschijnselen en mogelijk epileptische aanvallen.

Meldingen Lareb
In Nederland ontving Bijwerkingencentrum Lareb tot nu toe 22 meldingen van CVST. In de meeste meldingen trad CVST binnen 4 weken na vaccinatie op. In 8 meldingen lijkt het niet te gaan om TTS. In deze meldingen was er naast de CVST geen tekort aan bloedplaatjes. Het ging hier 2 keer om vaccinatie met AstraZeneca, 5 keer met Pfizer/BioNTech (Comirnaty) en 1 keer met het Moderna vaccin (Spikevax). In 9 meldingen van CVST is het niet duidelijk of het om de bijwerking TTS gaat. In de anderen 5 meldingen gaat het om al de eerder bekende bijwerking TTS.

Meer onderzoek naar trombose
Eerder publiceerde Bijwerkingencentrum Lareb een overzicht van 399 meldingen van trombose en embolieën na coronavaccinaties. Lareb adviseert verder onderzoek hiernaar.

Zie hier het bericht van de EMA (in het Engels)

Zie hier het bericht van het CBG