Doofheid bij nivolumab

03-06-2022

Doofheid is een mogelijke bijwerking van nivolumab. Bijwerkingencentrum Lareb ontving één melding van doofheid in beide oren. Wereldwijd zijn er een aantal vergelijkbare meldingen.

In de melding aan Lareb begon doofheid binnen een maand na start met nivolumab, vlak na het tweede infuus. Na behandeling en stoppen met nivolumab kwam het gehoor grotendeels terug. Er waren geen andere verklaringen voor het gehoorverlies. Doofheid kan een gevolg zijn van een immuunreactie van het lichaam op nivolumab.

Nivolumab remt kankercellen en wordt gebruikt als behandeling van verschillende soorten kanker, zoals van huid, longen, maag, nieren en darmen. Een ontstekingsziekte waarbij doofheid kan voorkomen (Vogt-Koyanagi-Harada-syndroom) staat als bijwerking in de bijsluiter van nivolumab. Doofheid los van deze ontstekingsziekte staat niet in de bijsluiter.

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd over deze mogelijke bijwerking. Dit onderwerp zal nader worden onderzocht in het volgende periodiek veiligheidsrapport (PSUR) en op basis hiervan besluit het Europese bewakingscomité PRAC of doofheid in de bijsluiter komt te staan.

Bekijk hier het overzicht van de meldingen (in het Engels).