Gebruik Sint Janskruid niet in combinatie met andere geneesmiddelen

23-01-2018

Bijwerkingencentrum Lareb heeft in totaal 45 meldingen van bijwerkingen en wisselwerkingen met Sint Janskruid ontvangen. De wisselwerking met de pil bleek vooral uit meldingen van doorbraakbloedingen. Ernstig zijn met name de meldingen waarbij er wisselwerking is met antipsychotica en antidepressiva. Het betreft meldingen van gedragsstoornis, depressie, agitatie, onrust, angststoornis en zelfs psychose. De bijwerkingen betroffen veelal de bekende bijwerkingen zoals duizeligheid, diarree en huidreacties.

Sint Janskruid
Sint-janskruid is een kruidenmiddel. Andere benamingen zijn hypericum of St John's wort. Sint-janskruid wordt gebruikt om de stemming te verbeteren bij mensen met lichte tot matige depressieve klachten. Sommige medicijnen met sint-janskruid zijn bij de overheid geregistreerd als officieel geneesmiddel. Deze zijn sinds 2008 in de handel en zijn alleen in de apotheek verkrijgbaar zonder recept. Andere middelen met sint-janskruid zijn kruidenmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn.

Wisselwerkingen
Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen zoals de pil, kankermedicatie, antistollingsmiddelen, hartmedicatie, middelen tegen epilepsie, antipsychotica en antidepressiva. Dat deze wisselwerkingen kunnen optreden is al langer bekend. De meldingen bij Lareb geven aan dat de bijwerkingen en wisselwerkingen in de praktijk zich daadwerkelijk voor doen en ook ernstig kunnen zijn. Veel consumenten denken echter dat kruidenproducten veilig zijn omdat het ‘natuurproducten’ zijn.  Maar ook kruidenproducten zoals Sint Janskruid kunnen bijwerkingen en wisselwerkingen met andere geneesmiddelen hebben.

Waarschuwingstekst
Op 22 januari 2018 werd er in een uitzending van het programma Radar over Sint-Janskruid aandacht geschonken aan mogelijke risico’s bij het gebruik van deze producten. In een reactie zei minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins, dat hij een waarschuwingstekst op alle producten met Sint Janskruid verplicht wil stellen. Hiervoor moet het Warenwetbesluit kruidenpreparaten worden aangepast. Hij hoopt dit voor het eind van het jaar gerealiseerd te hebben.

Meer informatie: