Geef kinderen voldoende voeding bij propranololdrank

14-10-2021

Ouders geven hun kind propranololdrank voor de behandeling van een aardbeienvlek (infantiel hemangioom). Propranololdrank geeft een verhoogd risico op lage bloedsuikerspiegels. Het geven van voldoende voeding kan deze bijwerking voorkomen.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving zeven meldingen van een lage bloedsuikerspiegel bij kinderen die propranolol gebruikten. Een lage bloedsuikerspiegel kan bij kleine kinderen erg gevaarlijk zijn en zelfs leiden tot bewustzijnsverlies. Bij zes kinderen was sprake van een verminderd bewustzijn, het optreden van stuipen, een ziekenhuisopname, coma of reanimatie.

Om deze bijwerking te voorkomen krijgen ouders instructies hoe ze propranololdrank moeten geven en waar ze rekening mee moeten houden.

Ondanks deze instructies kwam in vier meldingen naar voren dat er te weinig voedsel was ingenomen. De behandeling met propranololdrank kan soms wel maanden duren. Daarom is het belangrijk dat ouders naast goede voorlichting bij de start van de behandeling, ook daarna goede begeleiding blijven krijgen.

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over de meldingen geïnformeerd.

Bekijk hier het overzicht van de meldingen.