Geef omeprazol suspensie Pedippi met melk

26-01-2023

De omeprazol suspensie Pedippi is dik en slijmerig. Daardoor kunnen baby’s deze moeilijk doorslikken. Bijwerkingencentrum Lareb blijft hier meldingen over ontvangen. Ouders kunnen Pedippi het beste verdunnen met een beetje (afgekolfde) melk voor ze de drank aan hun kind geven.

Omeprazol kan door artsen worden voorgeschreven voor de behandeling van brandend maagzuur bij oprispingen (refluxklachten). Refluxklachten komen vaak voor bij baby’s en zijn meestal onschuldig. Behandeling is zelden nodig als het kind verder gezond is. De omeprazol drank van het merk Pedippi mag gebruikt worden bij kinderen vanaf vier weken oud.

Bijsluiter nog niet aangepast
Sinds januari 2022 is het advies om de omeprazol drank van Pedippi met een kleine hoeveelheid (20 - 30 ml) melk in te nemen. Dit staat nog niet in de bijsluiter.

Meldingen bij Lareb
Bijwerkingencentrum Lareb blijft meldingen ontvangen van problemen met het doorslikken van de omeprazol drank. De drank is voor baby’s te dik en te slijmerig, waardoor ze zich er in kunnen verslikken. Ook krijgen kinderen hierdoor bijna geen adem. Bij het overgrote deel van de meldingen was de drank niet verdund met melk. Daarom is het voor zorgverleners extra belangrijk om ouders te informeren over dit advies.