Geen AstraZeneca vaccin indien eerder systemisch capillair leksyndroom gehad

11-06-2021

Het EMA zegt dat mensen die eerder systemisch capillair leksyndroom (SCLS) hebben gehad niet het AstraZeneca vaccin mogen krijgen (contra-indicatie). Ook wordt het capillair leksyndroom als bijwerking in de bijsluiter opgenomen. Bijwerkingencentrum heeft géén meldingen ontvangen van dit syndroom bij het vaccin van AstraZeneca maar wel één bij het Janssen vaccin. Deze patiënt is overleden. Er zijn zo’n 2 miljoen AstraZeneca en 380.000 Jansen vaccins gegeven.

Melding systemisch capillair leksyndroom
De melding na het vaccin van Janssen betreft een man tussen de 50 en 60 jaar. Hij ontwikkelde het Clarksonsyndroom (systemisch capillary leakage syndrome) en is overleden. Er is meer informatie gevraagd om meer inzicht te krijgen in het overlijden.

EMA
Het EMA concludeert dit op basis van zes meldingen in Europa, waarbij het syndroom optrad na de prik met he AstraZeneca vaccin (Vaxzevria). In drie gevallen bleken de patiënten eerder de diagnose SCLS te hebben gekregen. Éen persoon is overleden. Daarom is het advies om mensen met een voorgeschiedenis van SCLS niet te prikken met dit vaccin. Deze ziekte komt als nieuwe bijwerking én als contra-indicatie in de bijsluiter te staan.

Systemisch capillair leksyndroom
Het syndroom is zeer zeldzaam. Bij deze ernstige ziekte lekt vloeistof weg uit de haarvaten. Dat zorgt voor een lage bloeddruk,  zwelling van vooral de armen en benen, verdikking van het bloed en te weinig albumine in het bloed. Zorgverleners moeten letten op de symptomen van SCLS na de prik. Armen en benen die dik worden, plotselinge gewichtstoename en een gevoel van flauwte kunnen wijzen op dit syndroom.

Zie hier het bericht van de EMA

Zie hier het bericht van het CBG