Geen Janssen vaccin bij een eerder systemisch capillair leksyndroom

09-07-2021

Mensen met een voorgeschiedenis van de zeer zeldzame ziekte systemisch capillair leksyndroom (SCLS) mogen geen prik krijgen met het coronavaccin van Janssen. Dit meldt het EMA vandaag naar aanleiding van drie meldingen, waarvan één melding van Bijwerkingencentrum Lareb. Eerder werd dezelfde waarschuwing al gegeven voor het AstraZeneca vaccin

Meldingen
De melding van Bijwerkingencentrum Lareb betreft een man tussen de 50 en 60 jaar. Hij ontwikkelde het Clarksonsyndroom (systemisch capillary leakage syndrome) en is overleden. Ook bij één van de andere Europees meldingen is de patiënt overleden. De SCLS ontstond in alle drie gevallen binnen twee dagen na de Janssen-prik.

Systemisch capillair leksyndroom
SCLS staat nu als contra-indicatie én als bijwerking in de bijsluiter van het Janssen vaccin. Het syndroom is zeer zeldzaam. Bij deze ernstige ziekte lekt vloeistof weg uit de haarvaten. Dat zorgt voor een lage bloeddruk, zwelling van vooral de armen en benen, verdikking van het bloed en te weinig albumine in het bloed. Zorgverleners moeten letten op de symptomen van SCLS na de prik. Armen en benen die dik worden, plotselinge gewichtstoename en een gevoel van flauwte kunnen wijzen op dit syndroom.