Griepprik onder zwangere vrouwen geeft te verwachten bijwerkingen

15-11-2023

Van de zwangere vrouwen die een griepprik (vaccinatie tegen het griepvirus) haalden, ervaarde 1 op de 5 bijwerkingen. De vrouwen gaven aan geen ernstige of onverwachte bijwerkingen te ervaren. Dit blijkt uit onderzoek van Moeders van Morgen Lareb.

Alle vrouwen die 22 weken of meer zwanger zijn in het griepseizoen, kunnen een griepprik halen. De griepprik voor zwangere vrouwen beschermt zowel moeder als kind tegen ernstige gevolgen van een infectie met het griepvirus.
Na een vaccinatie kunnen er bijwerkingen optreden. Moeders van Morgen Lareb volgde een grote groep zwangere vrouwen en vroeg hen naar de ervaren bijwerkingen na een griepprik.

Ervaren bijwerkingen
In dit onderzoek zijn 560 zwangere vrouwen meegenomen die de griepprik in de zwangerschap hebben gehad. Eén op de vijf vrouwen gaf aan één of meer bijwerkingen te hebben ervaren na de griepprik. Bijwerkingen die zwangere vrouwen vaak noemden waren injectieplaats reacties, vermoeidheid en spierpijn. Koorts werd genoemd door minder dan 2 op de 100 gevaccineerde vrouwen. Deze gemelde bijwerkingen zijn bekend en te verwachten bij de griepprik. Tot nu toe zijn er geen bijzondere of ernstige bijwerkingen gemeld.

Zwangerschapsuitkomsten
In het buitenland is al veel ervaring opgedaan met de griepprik bij zwangere vrouwen. Uit deze onderzoeken blijkt dat de griepprik veilig is in alle trimesters van de zwangerschap. Er zijn geen aanwijzingen dat de griepprik een verhoogde kans geeft op een miskraam, doodgeboorte, vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen bij het kind of andere ernstige zwangerschapsuitkomsten.

Meer onderzoek
Moeders van Morgen Lareb houdt de veiligheid van de griepprik bij zwangeren in Nederland in de gaten. Om dit onderzoek goed te kunnen doen is het belangrijk dat veel zwangere vrouwen hun ervaringen delen via vragenlijsten. Alle zwangere vrouwen kunnen zich aanmelden via de website van Moeders van Morgen.

Lees hier meer info over de ervaren bijwerkingen na de griepprik tijdens de zwangerschap.