Grotere kans op hartinfarct en kanker bij JAK-remmers

27-03-2023

Patiënten die JAK-remmers gebruiken, hebben een groter risico op een hartinfarct en kanker. Ook hebben zij een hogere kans op ernstige infecties en trombose. Dit blijkt uit een onderzoek waarin JAK-remmers werden vergeleken met TNF-alfa remmers, zoals etanercept en adalimumab. Dit geldt voor patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

JAK-remmers zijn medicijnen die het afweersysteem onderdrukken. Hierdoor verminderen de klachten bij verschillende ontstekingsziektes. JAK-remmers worden gebruikt voor reuma, psoriasis, eczeem of colitis ulcerosa. Het gaat om tofacitinib (Xeljanz), baricitinib (Olumiant), upadacitinib (Rinvoq), filgotinib (Jyseleca) en abrocitinib (Cibinqo).

Eerdere onderzoeken
In eerder onderzoek is al gezien dat patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij het gebruik tofacitinib een groter risico hadden op kanker of een hartinfarct. In een ander onderzoek is gezien dat ook bij baricitinib een verhoogd risico op hartinfarct of trombose ontstaat.

Deze onderzoeken zijn uitgevoerd bij patiënten met reuma. De resultaten gelden ook voor andere JAK-remmers, ook wanneer deze worden gebruikt voor andere ontstekingsziekten.

Advies
Deze informatie wordt opgenomen in de bijsluiter. Ook zijn artsen en apothekers hierover geïnformeerd. Het advies voor gebruikers van JAK-remmers is om niet te stoppen met het gebruik van deze medicijnen zonder met hun arts of apotheker te overleggen. Ook kunnen zij contact opnemen met hun arts of apotheker als zij vragen hebben.

Lees hier het volledige bericht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.