Huidreacties in tatoeages na coronavaccinatie

28-09-2022

Een coronavaccinatie kan mogelijk een tatoeagereactie uitlokken. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hierover elf meldingen.

Zeven van de elf meldingen van tatoeagereacties betrof het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty). Daarnaast waren er nog twee meldingen op het Astrazeneca vaccin (Vaxzevria) en twee meldingen op het Moderna vaccin (Spikevax). Er waren evenveel meldingen na de eerste coronavaccinatie als na de tweede coronavaccinatie.

Melders ervaarden vooral zwelling van de tatoeage. Ook klachten zoals jeuk, pijn en roodheid kwamen voor. Het kwam ook voor op andere plekken op het lichaam dan de gevaccineerde arm. De reacties op de tatoeage ontstonden binnen enkele uren tot zes dagen na vaccinatie. De duur van de klachten verschilde tussen de één dag en drie weken.

Het is onduidelijk hoe een huidreactie in een tatoeage precies ontstaat. Infecties, het gebruik van bepaalde medicijnen en onderliggende aandoeningen kunnen deze klachten wel uitlokken. Mogelijk is dit ook het geval bij de coronavaccinatie.

Lees meer over de meldingen in het artikel in Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie.