Meer bekende bijwerkingen bij eerste vaccinatie AstraZeneca

24-03-2021

Bij het AstraZeneca vaccin ervaren vrouwen tot 65 jaar meer bekende bijwerkingen dan bij Pfizer/BioNTech (Comirnaty). Dit blijkt uit de eerste resultaten van het vragenlijstonderzoek. Het gaat hier om de eerste vaccinatie.

Vragenlijstonderzoek
Deze eerste resultaten gaan over vrouwen van 21-65 jaar. Van hen kregen 599 de Pfizer/BioNTech en 3331 de AstraZeneca vaccinatie. Het zijn vooral zorgmedewerkers (meer dan 92%). Alleen deze groep is groot genoeg om al een vergelijking te kunnen maken.
Hoe vaak bijwerkingen worden ervaren kan anders zijn in de andere groepen. Ook kan het een overschatting zijn, omdat iemand die bijwerkingen ervaart mogelijk eerder de vragenlijst invult. De percentages zijn daarom niet door te vertalen naar de hele bevolking. Meer resultaten over de andere leeftijdsgroepen, mannen, de tweede vaccinaties en het vaccin van Moderna, volgen later.

Ervaren bijwerkingen
Na AstraZeneca vaccinatie ervaart 61-67% van deze groep; hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid of algemeen niet lekker voelen. Na de Pfizer/BioNTech vaccinatie was dit 22-36%. Na de AstraZeneca vaccinatie heeft 39% koorts gehad. Bij het Pfizer/BioNTech vaccin was dit 5%. De koorts duurde meestal maar één of twee dagen.

Ervaren bekende bijwerkingen bij vrouwen van 21-65 jaar.

Bijwerking Pfizer/BioNTech AstraZeneca
Hoofdpijn 31% 67%
Niet lekker voelen 22% 66%
Vermoeidheid 33% 63%
Spierpijn 36% 61%
Koorts (> 38) 5% 39%

 

Kijk hier voor meer informatie en deelname aan het coronavaccin vragenlijstonderzoek.