Meld bijwerkingen na apenpokkenvaccinatie

25-07-2022

Vanaf vandaag worden risicogroepen gevaccineerd tegen monkeypox (apenpokken). Het vaccin dat hiervoor wordt gebruikt is het pokkenvaccin Imvanex. Imvanex is in Europa geregistreerd voor gebruik bij volwassenen ter bescherming tegen pokken, maar nog niet voor gebruik tegen monkeypox. Het mag wel daarvoor worden ingezet. Het is belangrijk om vermoedelijke bijwerkingen na deze vaccinatie te melden bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Monkeypox, ook wel apenpokken genoemd, is een type pokkenvirus. Het pokkenvaccin Imvanex wordt hiertegen ingezet, omdat monkeypox erg lijken op de pokken. De verwachting is dan ook dat dit vaccin ook zal beschermen tegen het monkeypoxvirus.

Bijwerkingen Imvanex
Er kunnen bijwerkingen ontstaan na de monkeypoxvaccinatie, meestal enkele uren of dagen erna. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • reactie op de injectieplaats (zoals pijn, roodheid of zwelling)
  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • vermoeidheid
  • spierpijn
  • koorts of verhoging

Soms kunnen er ook huidreacties ontstaan of kunnen bestaande huidaandoeningen verergerd worden. De bijwerkingen verdwijnen vaak binnen enkele dagen. Mochten klachten langer dan twee weken aanhouden of maakt u zich zorgen over klachten, neem dan contact op met uw huisarts. Lees meer over het vaccin en de bijwerkingen in de productinformatie of de patiënteninformatie van Imvanex.

Meld een bijwerking
Het pokkenvaccin Imvanex is sinds 2013 goedgekeurd in de Europese Unie om pokken te voorkomen. Imvanex is dus een geregistreerd vaccin, maar nog niet tegen monkeypox. Het Committee for Medicinal Products for Human Use (CMPH) heeft bekendgemaakt dat dit pokkenvaccin ingezet mag worden tegen de monkeypox. Hoewel de verwachting is dat het bijwerkingenprofiel hetzelfde is, is het belangrijk om de bijwerkingen goed te monitoren. Vermoedelijke bijwerkingen van de monkeypoxvaccinatie kunnen daarom gemeld worden bij Lareb via het online meldformulier.