Meld bijwerkingen van aangepaste coronavaccins

15-09-2022

Vanaf 19 september wordt er gevaccineerd met aangepaste coronavaccins van Pfizer en Moderna. Risicogroepen en zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact zijn als eerste aan de beurt. Vervolgens kan iedereen vanaf 12 jaar een herhaalprik krijgen. Naar verwachting zullen de bijwerkingen veelal hetzelfde zijn als bij de eerdere coronavaccins. Om dit goed te monitoren, is het belangrijk dat bijwerkingen na vaccinatie met een aangepast coronavaccin worden gemeld bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Pfizer en Moderna hebben hun coronavaccins aangepast zodat ze naast de originele stam ook de omikronvariant bevatten. De aangepaste vaccins geven dus ook bescherming tegen de omikronvariant.

Wat zijn de bijwerkingen van aangepaste coronavaccins?
Uit onderzoeken blijkt dat de bijwerkingen van de aangepaste coronavaccins vergelijkbaar zijn met de bijwerkingen na een boosterprik met de eerdere coronavaccins. Dit is onderzocht voor de bekende, veelvoorkomende bijwerkingen zoals reacties op de prikplekvermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn. Over het algemeen zijn de bijwerkingen kortdurend. Mogelijk komen vergrote lymfeklieren relatief ook vaker voor, net zoals bij de boosterprik.

Krijg ik dezelfde bijwerkingen die ik bij een eerdere coronavaccinatie ook kreeg?
Of iemand bijwerkingen ervaart en de mate waarin dit gebeurt, verschilt per persoon. Als u eerder bijwerkingen heeft gehad, hoeft dit niet te betekenen dat u dezelfde klachten weer zult krijgen bij een vervolgvaccinatie. En andersom geldt dit ook. Als u eerder geen bijwerkingen heeft ervaren, kan het zijn dat u deze nu wel ervaart. De veelvoorkomende bijwerkingen kunt u bij iedere vaccinatie weer verwachten.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die eerder COVID-19 hebben gehad wel vaker en hevigere bijwerkingen van een coronavaccinatie kunnen ervaren. Dit geldt over het algemeen ook voor jongeren en vrouwen.

Hoe zit het met zeldzame bijwerkingen zoals myocarditis en pericarditis?
Het is niet bekend of deze zeldzame bijwerkingen ook optreden bij de aangepaste vaccins. Daar is nog geen onderzoek naar gedaan. Het ligt wel voor de hand dat deze zeldzame bijwerkingen kunnen optreden net als bij de eerdere vaccins.

Mag ik een herhaalprik als ik eerder een allergische reactie na een eerder vaccinatie?
Hoewel de kans op herhaling klein lijkt, is het advies om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar een allergoloog wanneer dat nodig is. De allergoloog adviseert of de vaccinatie veilig is voor u.

De bijwerkingen na de aangepaste coronavaccins kunnen bij Bijwerkingencentrum Lareb gemeld worden via het meldformulier. Kijk op onze website voor meer informatie over de bijwerkingen van de coronavaccins.

Lareb besprak de bijwerkingen van de coronavaccins ook tijdens het webinar van Medische Scholing.