Meld ook bijwerkingen van kruidengeneesmiddelen!

16-06-2022

Om de veiligheid van kruidenproducten in de gaten te houden is het belangrijk dat mensen ook bijwerkingen van deze producten melden. De meldingen geven ons meer inzicht in de verschillende kruidenproducten die in Nederland gebruikt worden en de bijwerkingen die mensen ervaren.

Tot februari 2021 kwamen er in totaal 789 meldingen van kruidengeneesmiddelen en kruidensupplementen binnen bij Lareb. In deze meldingen werden in totaal 823 kruidenproducten genoemd als mogelijke veroorzaker van een bijwerking.

De meeste meldingen van bijwerkingen gingen over rode gist rijst. Rode gist rijst is een cholesterolverlagend middel. Ook ontving Lareb veel meldingen bij de pepermuntplant, sint-janskruid en valeriaan. Daarnaast is er gekeken naar bijwerkingen bij producten die meerdere planten bevatten. In deze producten zat vaak citroenmelisse, kamille, Chinese engelwortel of pepermunt.

Ongeveer 15% van de meldingen ging over ernstige bijwerkingen. Vervalste producten met illegale stoffen gaven in verhouding meer ernstige bijwerkingen.

Bijwerkingencentrum Lareb schreef hierover in het blad Drug Safety (Engels).