Meldingen van aangezichtsverlamming van Bell na coronavaccinatie

19-07-2022

UPDATE: inmiddels is aangezichtsverlamming van Bell ook opgenomen in de bijsluiter van het coronavaccin van Janssen.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 291 meldingen van aangezichtsverlamming van Bell na een coronavaccinatie tot 24 maart 2022. Dit is een bekende zeldzame bijwerking van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en het Janssen vaccin.

Op het moment van het nieuwsbericht van 19-02-2022, was deze bijwerking nog niet bekend bij het Janssen vaccin. Zie hieronder de oude berichtgeving.

 

Oud nieuwsbericht 

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 291 meldingen van aangezichtsverlamming van Bell na een coronavaccinatie tot 24 maart 2022. Dit is een bekende zeldzame bijwerking van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Van het Janssen vaccin is het geen bekende bijwerking. Uit de analyse van de meldingen kan geen conclusie getrokken worden over een mogelijke relatie met dit vaccin.

Bij de aangezichtsverlamming van Bell is er sprake van een plotselinge spierverlamming in één helft van het gezicht. Deze klachten kunnen ook voorkomen bij aandoeningen waarbij de hersenen zijn beschadigd, zoals bij een beroerte. Bij een aangezichtsverlamming van Bell zit er echter geen probleem in de hersenen, maar is er schade aan een zenuw in het gezicht.

Meldingen Lareb
Lareb ontving 191 meldingen van aangezichtsverlamming van Bell na het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty), 39 na het Moderna vaccin (Spikevax), 21 na het AstraZeneca vaccin (Vaxzevria) en 21 na het Janssen vaccin (Jcovden).

Bij sommige groepen is het aantal meldingen hoger dan verwacht
Het aantal meldingen is vergeleken met hoe vaak de aangezichtsverlamming van Bell normaal gesproken voorkomt bij mannen en vrouwen van verschillende leeftijden. Bij sommige groepen is het aantal meldingen hoger dan verwacht:

  • jongens van 5-14 jaar na Pfizer/BioNTech vaccinatie;
  • vrouwen van 15-64 jaar na Pfizer/BioNTech of Moderna vaccinatie;
  • mannen van 15-64 jaar na Janssen vaccinatie;
  • vrouwen van 25-64 na AstraZeneca vaccinatie.

Dat de aandoening is opgetreden na vaccinatie, hoeft niet altijd te betekenen dat het vaccin de oorzaak was.

Het is onbekend hoe een aangezichtsverlamming van Bell ontstaat na vaccinatie
Mogelijk speelt de activering van het immuunsysteem door het vaccin een rol. Andere mogelijke risicofactoren voor een aangezichtsverlamming van Bell zijn virale infecties of auto-immuun aandoeningen.

Bekijk voor meer informatie over de meldingen van aangezichtsverlamming van Bell na coronavaccinatie het overzicht (in het Engels).