Meldingen van bijwerkingen van warenwetmiddelen in 2015

31-03-2016

Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt naast meldingen over bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins ook meldingen over bijwerkingen van kruidenpreparaten, vitaminen en supplementen en andere gezondheidsproducten die geen geregistreerd geneesmiddel zijn. Deze gezondheidsproducten vallen onder het Warenwetbesluit. Ook deze producten, vaak gekocht bij de apotheek, drogist, supermarkt of via internet, kunnen bijwerkingen geven. Daarom is het belangrijk dat consumenten bijwerkingen na gebruik van deze middelen melden. Lareb informeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over haar bevindingen.

In 2015 heeft Lareb 103 meldingen van bijwerkingen van warenwetmiddelen ontvangen. In 2014 waren dit er 73. Het merendeel van de meldingen op warenwetmiddelen betreft vitamine B6 bevattende supplementen gevolgd door warmtemiddel Midalgan en fyto-oestrogenen bevattende supplementen. Het is al langer bekend dat hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot zenuwschade aan handen en voeten. De klachten zijn: dood gevoel, tintelingen of pijn.

Naar aanleiding van de meldingen die Lareb ontving over Midalgan raadt Lareb aan zowel de intensiteit van het warmte effect, het verergeren en mogelijke heftigheid hiervan bij hydratatie als de gevolgen en mogelijke allergische reacties beter in de gebruiksaanwijzing te beschrijven.

Het gebruik van voedingssupplementen met fyto-oestrogene bestanddelen, zoals hop en soja, kan resulteren in proliferatie van het baarmoederslijmvlies. Lareb heeft in 2015 zeven meldingen ontvangen van fyto-oestrogenen bevattende preparaten. Lareb adviseert betere voorlichting van consumenten over deze mogelijke effecten van fyto-oestrogenen bevattende voedingssupplementen.

Aan gezondheidsproducten kunnen ook (werkzame) stoffen uit geneesmiddelen zijn toegevoegd, terwijl deze niet op de verpakking zijn vermeld. Zo heeft Lareb eerder een aantal meldingen van bijwerkingen ontvangen na het gebruik van ongeregistreerde afslankmiddelen. Na analyse door het RIVM bleken deze middelen het in Nederland niet toegestane geneesmiddel sibutramine te bevatten. Echter, in 2015 werden er geen toegevoegde geneesmiddelen in de onderzochte producten aangetroffen.

Lees hier de rapportage Meldingen van bijwerkingen van warenwetmiddelen 2015.