Methotrexaat waarschijnlijk geen invloed op spermakwaliteit

19-06-2023

Uit nieuw onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat de kwaliteit van het sperma niet achteruit is gegaan door het gebruik van methotrexaat door de man. Dit is onderzocht bij 18 mannen met reuma. Zowel het DNA, beweeglijkheid van de zaadcellen als de aantallen zaadcellen zijn bekeken.

Lange tijd zijn er al zorgen dat methotrexaatgebruik door de man kan leiden tot genetische afwijkingen in het sperma. Deze afwijkingen zouden invloed kunnen hebben op de mannelijke vruchtbaarheid of op de zwangerschap. Uit voorzorg staat daarom in de bijsluiter het advies aan mannen om anticonceptie te gebruiken wanneer zij methotrexaat gebruiken.

Onderzoeken naar sperma
Het nieuwe onderzoek zag bij 18 mannen met reuma geen lagere kwaliteit van het sperma, nadat zij 13 weken methotrexaat gebruikten. Er is gekeken naar DNA, beweeglijkheid van de zaadcellen en de aantallen zaadcellen. Uit de meeste andere onderzoeken bleek ook geen slechtere spermakwaliteit. In enkele gevallen werd de spermaconcentratie minder bij gebruik van methotrexaat. Dit herstelde zich weer nadat de mannen met het middel stopten.

Geen gevolgen voor zwangerschap of kind
Er zijn meer dan 1.000 zwangerschappen gevolgd waarbij de vader in de maanden voor de conceptie methotrexaat gebruikte. Deze onderzoeken zagen geen hoger risico op nadelige gevolgen voor de zwangerschap of het kind. 

Meer weten?
Wil je meer weten over methotrexaat gebruik door de man? Lees dan meer op de pagina van Moeders van Morgen: methotrexaat gebruik door de man met kinderwens.