Nieuwe ontstekingsremmers verhogen de kans op schimmelinfectie

02-12-2021

Bepaalde nieuwe ontstekingsremmers verhogen de kans op een infectie van de mondholte, keelholte of slokdarm met de schimmel Candida. Het gaat om interleukine-17 (IL-17) remmers zoals: secukinumab, ixekizumab en brodalumab. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder leiding van artsen uit het Radboudumc.

Over het onderzoek
Met verschillende onderzoeksmethodes is gekeken naar hoe vaak schimmelinfecties gemeld zijn onder gebruikers van bepaalde ontstekingsremmers. Daarnaast is bestudeerd hoe de afweercellen van de gebruikers reageren op schimmelinfecties. Het onderzoek liet zien dat een specifiek soort ontstekingsremmers, de IL-17 remmers, de kans op een infectie van de mondholte, keelholte of slokdarm met de schimmel Candida met een factor tien tot dertig verhoogt. Ook het afweersysteem van de gebruikers van deze ontstekingsremmers reageert minder goed op schimmels.

IL-17 remmers
Deze type ontstekingsremmers behoren tot de biologische medicijnen en kunnen gebruikt worden voor onder andere psoriasis, de ziekte van Bechterew en artritis psoriatica. IL-17 remmers verminderen de werking van afweercellen of eiwitten die betrokken zijn bij ontsteking. De eerste IL-17 remmer kwam in 2015 op de markt en het gebruik is sindsdien sterk toegenomen.

Een verhoogde kans op een schimmelinfectie kan vervelend zijn. Het is daarom belangrijk dat artsen alert zijn op deze bijwerking en snel ingrijpen als dat nodig is.

Lees hier meer over het onderzoek van het Radboudumc.