Ontsteking ruggenmerg zeldzame bijwerking AstraZeneca en Janssen vaccin

17-01-2022

Het EMA heeft besloten myelitis transversa (ontsteking van het ruggenmerg) op te nemen als bijwerking in de bijsluiters van het AstraZeneca (Vaxzevria) en het Janssen vaccin. Bijwerkingencentrum Lareb ontving zeven meldingen hiervan.

Myelitis transversa is zeldzaam
Door ontsteking van de zenuwbanen in het ruggenmerg ontstaan klachten die passen bij een dwarslaesie. De aandoening komt bij ongeveer 1 op de 100.000 personen per jaar voor. Het ontstaat als gevolg van een auto-immuunreactie en kan onder andere ontstaan bij infecties (inclusief COVID-19 infectie) en na vaccinaties.

Meldingen bij Lareb
Tot en met 9 januari ontving Bijwerkingencentrum Lareb zeven meldingen van myelitis transversa. Daarvan waren er vijf bij AstraZeneca op 2,8 miljoen vaccinaties en twee bij Janssen op 850.000 vaccinaties. Eerder dit jaar berichtte Lareb het CBG al over de eerste vier meldingen na het AstraZeneca vaccin.

Alert op klachten
Het is belangrijks dat de diagnose op tijd wordt gesteld en de behandeling snel kan starten. Mensen die gevaccineerd zijn met een van deze twee vaccins moeten daarom direct contact opnemen met hun arts als zij de volgende klachten hebben:

  • Acute zwakte in de benen
  • Gevoelsstoornissen
  • Verstoring van de blaas of de darmen

Lees hier meer over het bericht van het EMA.

Lees hier meer over myelitis transversa na coronavaccinatie.