Ontsteking van het ruggenmerg na AstraZeneca vaccinatie

14-07-2021

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot 15 juni 2021 vier meldingen van myelitis transversa (ontsteking van het ruggenmerg) na zo’n twee miljoen vaccinaties met het AstraZeneca coronavaccin (Vaxzevria). Het betreft drie vrouwen en één man, tussen 32 en 66 jaar. De klachten traden op binnen 6 tot 20 dagen na de eerste vaccinatie.

Myelitis transversa is zeldzaam
Door ontsteking van de zenuwbanen in het ruggenmerg ontstaan klachten die passen bij een dwarslaesie, zoals acute zwakte in de benen, gevoelsstoornissen en verstoring van de blaas of de darmen. De aandoening komt bij ongeveer 1 op de 100.000 personen per jaar voor. Het ontstaat als gevolg van een auto-immuunreactie en is beschreven bij verschillende aandoeningen, waaronder infecties (inclusief COVID-19 infectie) en vaccinaties.

Meldingen bij Lareb
Vanaf de start van vaccinatie met het AstraZeneca vaccin, heeft Lareb vier meldingen van myelitis transversa ontvangen. Lareb heeft het CBG geïnformeerd over deze mogelijke nieuwe bijwerking.
Dat deze meldingen worden gezien ná vaccinatie wil nog niet zeggen dat ontsteking van het ruggenmerg ook een bijwerking is van het vaccin. Wel houdt het beoordelingscomité van EMA, waar CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) namens Nederland in zit, alle meldingen van myelitis transversa na Vaxzevria goed in de gaten. In een eerder onderzoek met dit vaccin trad ontsteking van het ruggenmerg op bij drie personen (inclusief 1 in de placebogroep), waarvan één mogelijk gerelateerd kon worden aan het vaccin. Bij de andere persoon was er sprake van een andere oorzaak.

Lees hier meer over ontsteking van het ruggenmerg na AstraZeneca vaccin.

Bekijk hier het overzicht van de meldingen (in het Engels).