Oogproblemen bij psychofarmaca

07-06-2023

Bij het gebruik van psychofarmaca kunnen patiënten oogproblemen ervaren. Het is belangrijk deze bijwerkingen op tijd op te merken en te behandelen. Voor de meeste bijwerkingen wordt dan de kans op ernstige en onomkeerbare schade aan de ogen kleiner.

Psychofarmaca zijn medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen en psychologische problemen.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 1125 meldingen van oogbijwerkingen bij psychofarmaca. De meeste meldingen werden gedaan bij gebruik van de selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s), waarbij venlafaxine de meeste meldingen had. De meest gemelde bijwerking bij psychofarmaca is wazig zicht.

Bij benzodiazepinen, zoals oxazepam en temazepam, kwamen vooral problemen met het zicht en dubbelzien (diplopie) voor.

Bij amfetaminen waren de meeste meldingen van bijwerkingen aan de ogen gerelateerd aan het gebruik van dexamfetamine en methylfenidaat. Veelvoorkomende bijwerkingen hierbij waren troebel zicht, problemen met het zicht, verwijde pupillen en droge ogen. Ongeveer 36% van deze meldingen bij het gebruik van amfetaminen betrof patiënten jonger dan 18 jaar.

Het is belangrijk dat zowel patiënten als zorgverleners bij onverklaarbare en plotselinge problemen met het zicht denken aan mogelijke bijwerkingen van medicijnen.

Lees hier het artikel in Psyfar over oculaire bijwerkingen van psychofarmaca (voor abonnees).