Ook gezondheidsproducten onder Warenwet hebben risico’s

23-03-2022

Door meldingen bij Bijwerkingencentrum Lareb is door de NVWA opdracht gegeven om direct te stoppen met de verkoop van Montalin en Sulami susut alami. Naast deze illegale producten kunnen ook gezondheidsproducten die in Nederland wettelijk toegestaan zijn voor problemen zorgen. Dat blijkt uit het jaarrapport over deze producten.

Warenwetmiddelen zijn niet geregistreerd als geneesmiddelen en vallen onder het Warenwetbesluit. Dit zijn kruidenpreparaten, vitaminen, en andere gezondheidsproducten. Ook deze producten, vaak gekocht bij drogist, supermarkt, via internet of de apotheek, kunnen bijwerkingen geven. Het is belangrijk dat consumenten de mogelijke bijwerkingen van gezondheidsproducten herkennen en dat ze deze ook melden.

Meldingen leiden tot maatregelen
Na meldingen over Montalin en Sulami susut alami, bleek dat deze producten illegale geneesmiddelen bevatten. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft opdracht gegeven direct te stoppen met de verkoop van Montalin en Sulami susut alami. Ook zijn er weer meldingen ontvangen van Sint Janskruid, Midalgan, rode gist rijst, fyto-oestrogenen en producten met Vitamine B6.

Lees meer in het jaarrapport 'Meldingen van bijwerkingen van warenwetmiddelen 2021'.