Overgevoeligheidsreactie op filler na AstraZeneca vaccin


28-12-2021

 • Tot en met 20 oktober 2021 ontving Bijwerkingencentrum Lareb zes meldingen van overgevoeligheidsreacties op fillers na vaccinatie 2,8 miljoen vaccinaties met AstraZeneca. Overgevoeligheidsreacties op fillers waren tot nu toe alleen bekend bij Pfizer, Moderna en griepvaccins.

  Overgevoeligheidsreactie op filler
  Na het inspuiten van fillers kunnen er soms overgevoeligheidsreacties ontstaan. Dit zijn bijvoorbeeld zwelling, roodheid, pijn of jeuk op de plaats waar de filler is ingespoten. Er kunnen ook bultjes onder de huid, infecties of veranderingen in pigmentatie van de huid ontstaan. Een coronavaccin kan een vertraagde overgevoeligheidsreactie op fillers veroorzaken. Dit kan binnen een dag tot een aantal maanden na vaccinatie ontstaan. Deze reacties kunnen ook voorkomen na infecties, zoals een corona infectie.

  Meldingen bij Lareb
  Van de zes meldingen waren er vijf na de eerste vaccinatie met AstraZeneca. De gemelde klachten waren zwellingen, harde plekken of bulten onder de huid, huiduitslag, littekenvorming en ontstekingsreacties. De overgevoeligheidsreacties op de fillers ontstonden binnen een aantal uren tot 20 dagen na vaccinatie. De fillers waren twee tot zeven maanden vóór de vaccinatie ingespoten. De duur van de klachten varieerde tussen 24 uur tot 1 maand.

  Zie hier het overzicht van meldingen van overgevoeligheidsreacties op fillers na vaccinatie met AstraZeneca na coronavaccinaties (in het Engels).