Overzicht ontsteking van het ruggenmerg na coronavaccinatie

08-06-2023

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 48 meldingen van een ontsteking van het ruggenmerg (myelitis transversa) na een coronavaccinatie tot 16 januari 2023. Dit is een zeldzame bijwerking van de coronavaccins van AstraZeneca en Janssen. Er kan geen conclusie getrokken worden over een mogelijke relatie met de andere coronavaccins.

Myelitis transversa is een zeldzame aandoening waarbij er een ontsteking optreedt van een deel van het ruggenmerg. Bij myelitis transversa ontstaan er klachten die passen bij een dwarslaesie. De klachten kunnen zijn: plotselinge zwakte in de benen, gevoelsstoornissen en verstoring van de blaas of de darmen. Het is onbekend hoe myelitis transversa ontstaat na vaccinatie. Myelitis transversa kan ook ontstaan na en COVID-19 infectie.
Lees hier meer over myelitis transversa na vaccinatie.

Meldingen Lareb
Bij twee derde van de meldingen ontstonden de klachten binnen 28 dagen na vaccinatie. Van de melders ontvingen:

- 24 het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty)
- 7 het Moderna vaccin (Spikevax)
- 12 het AstraZeneca vaccin (Vaxzevria)
- 5 het Janssen vaccin (Jcovden)

Het Pfizer/BioNTech vaccin is in Nederland het meest gebruikte coronavaccin.

Aantal meldingen hoger dan verwacht bij AstraZeneca of Janssen vaccinatie
Het aantal meldingen is vergeleken met hoe vaak myelitis transversa normaal gesproken voorkomt in Nederland. Het aantal meldingen van myelitis transversa na AstraZeneca of Janssen vaccinatie is duidelijk hoger dan verwacht. Voor het Pfizer/BioNTech en Moderna vaccin is dit niet duidelijk. Er kan geen conclusie worden getrokken over de relatie van myelitis transversa met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna.

Lees hier het overzicht van alle meldingen over myelitis transversa na coronavaccinatie (in het Engels).