Petechiën en verkleurde benen na zuigelingenvaccinatie

23-11-2015

Jonge zuigelingen worden in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd met Infanrix hexa® en Synflorix® tegen DKTP-Hib-hepatitis B en pneumokokken. In het verleden werden Pediacel® (DKTP-Hib) en Prevenar® (pneumokokken) hiervoor gebruikt.

Petechiën zijn puntbloedinkjes op de huid, die bij druk op de huid niet verbleken. Verkleurde benen is een cluster van symptomen dat gezien wordt na vaccinatie. Hierbij kan het hele been betrokken zijn, alleen het bovenbeen, alleen het onderbeen of de voeten. De verkleuring kan optreden in het gevaccineerde been, het andere been, of beide benen. De verkleuring kan rood, blauw of paars zijn en is kortdurend. De reactie kan gepaard gaan met zwelling van het been, petechiën en/of met krijsen van het kind.

Bijwerkingencentrum Lareb heeft in de periode van 2011 tot mei 2015 49 meldingen van petechiën ontvangen na vaccinatie met DKTP-Hib (hepatitis B) en pneumokokken vaccinatie. De petechiën kwamen vooral op de benen voor. Zij verdwenen spontaan, meestal binnen een week. Hoewel petechiën een bijwerking kunnen zijn van de vaccinaties, mag het nooit genegeerd worden, aangezien petechiën ook een symptoom kan zijn van een ernstige onderliggende aandoening zoals meningitis (hersenvliesontsteking). In dat geval kan het kind ook andere symptomen hebben, zoals koorts of sufheid, maar dit is niet altijd het geval. Daarnaast is het ook mogelijk dat er andere oorzaken zijn voor de petechiën, zoals heel hard huilen (petechiën op het hoofd).

In dezelfde periode zijn er 125 meldingen ontvangen van verkleurde benen na vaccinatie met de genoemde vaccins. Hoewel verkleurde benen een bekend fenomeen zijn na vaccinatie van jonge zuigelingen, is het tot op heden nog niet vermeld in de bijsluiter.

Lees hier de analyse van de meldingen.