Positief advies voor coronavaccinatie bij zwangere vrouwen

26-04-2021

Wereldwijd zijn grote aantallen zwangere vrouwen gevaccineerd tegen COVID-19. Er zijn geen risico’s van de vaccinaties gezien voor de zwangerschap en het ongeboren kind. De Multidisciplinaire werkgroep COVID-19 & Zwangerschap adviseert daarom aan alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren. Het liefst met Pfizer of Moderna.

Geen risico’s gezien voor de zwangerschap en het ongeboren kind.
In de VS zijn nu meer dan 94.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met Pfizer of Moderna. Een eerste analyse van ongeveer 4000 zwangerschappen (met tot nu toe ruim 700 geboortes) wijst niet op risico’s zoals miskraam, vroeggeboorte of groeiachterstand. De zwangerschap zelf geeft een verhoogd risico op een ernstiger beloop van COVID-19, zeker in het derde trimester. Daarom wordt nu geadviseerd aan alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren.

Antistoffen van moeder naar het kind
Verder laten onderzoeken zien dat de antistoffen van de moeder ook bij het ongeboren kind terechtkomen. Op deze manier kan de moeder bescherming tegen COVID-19 aan het kind meegeven. Er moet dan voldoende tijd (minimaal 3 weken) tussen de vaccinatie en de bevalling zitten.

Lees ook de informatie op onze website over coronavaccinatie en zwangerschap.