Risico op lage kaliumspiegel bij flucloxacilline

12-11-2020

Patiënten die flucloxacilline gebruiken kunnen te maken krijgen met een lage kaliumspiegel in het bloed (hypokaliëmie). Dit is belangrijk voor patiënten die al plaspillen gebruiken die hypokaliëmie kunnen geven of wanneer andere risicofactoren voor de ontwikkeling van hypokaliëmie aanwezig zijn.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tien meldingen van een te lage kalium spiegel in het bloed bij flucloxacilline.

Flucloxacilline is een penicilline-antibioticum. Artsen schrijven het voor bij huidinfecties met bacteriën, zoals ontstoken eczeem, krentenbaard en wondroos. Verder ook bij melkklierontsteking, ernstige reacties van het lichaam op infecties (sepsis), luchtweginfecties en hersenvliesontsteking.

Een te lage kaliumspiegel kan diverse oorzaken hebben. Enerzijds kan er een probleem zijn bij de opname van kalium, er kan een probleem zijn bij de uitscheiding van kalium doordat bv de nieren niet goed functioneren. Hypokaliëmie wordt gezien als groeps-effect van penicillines, de geneesmiddelgroep waar flucloxacilline toe behoort. Patiënten met milde hypokaliëmie hoeven geen klachten te hebben. De gevolgen van een ernstige hypokaliëmie kunnen levensbedreigend zijn.

Lees hier het artikel in het Pharmaceutisch Weekblad.