Rode gist rijst, niet zonder bijwerkingen

26-11-2020

Patiënten die rode gist rijst gebruiken kunnen te maken krijgen met dezelfde bijwerkingen als bij statines.

Statines zijn cholesterolverlagende geneesmiddelen en staan bekend om spierklachten. Spierpijn is voor veel patiënten de belangrijkste reden om te stoppen met statines. Als natuurlijk alternatief wordt rode gist rijst aangeprezen. De werkzame stof in rode gist rijst is monacoline K. Dit is een natuurlijke statine en kan daarom dezelfde bijwerkingen geven als statines.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 94 meldingen na gebruik van rode gist rijst supplementen (periode december 2007 tot maart 2020). De inname van monacolines via voedingssupplementen kan leiden tot ernstige klachten. Dit blijkt ook uit zes meldingen van ernstige bijwerkingen. Het ging hier om alvleesklierontstekingen, ernstige spierafbraak (rhabdomyolyse) en een melding van ernstige leverschade.

Bijwerkingencentrum Lareb publiceerde samen met Universiteit Maastricht een artikel in het British Journal of Clinical Pharmacology over de gemelde bijwerkingen bij rode gist rijst. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de rode gist rijst meldingen in Nederland. Daarnaast wordt ook ingegaan op het mogelijke farmacologisch mechanisme van de gemelde bijwerkingen.

Lees hier het artikel (in het Engels).