Rood-bruine urine bij mesalazine en contact met bleek

29-06-2022

Bij gebruik van mesalazine kan urine rood-bruin kleuren na contact met bleek (chloor) in de toiletpot. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hier 21 meldingen van. 

Mesalazine is een geneesmiddel voor de behandeling van een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het remt ontstekingen in de darmwand.

Bleek
De melders gaven aan dat de urine verkleurde toen de urine in toiletpotten kwam die waren schoongemaakt met bleek. Dit gebeurde ook als de bleek al doorgespoeld was. Soms was de verkleuring niet meer te verwijderen uit het toilet of van de toiletbril. Bij schoonmaakmiddelen zonder bleek ontstaat de rood-bruine verkleuring niet.

Onschuldig
De rood-bruine urine is onschuldig. Het is wel belangrijk om in gedachten te houden dat rood-bruine urine ook kan wijzen op nierproblemen. Maar dan is de urine al verkleurd bij het plassen en niet pas wanneer de urine in contact komt met bleek in het toilet. 

Actie
Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hierover geïnformeerd. Het onderwerp wordt in Europees verband verder onderzocht. Op basis daarvan besluit het Europees Geneesmiddelagentschap (EMA) of een aanpassing van de bijsluiter nodig is.

Bekijk hier het overzicht van de meldingen (in het Engels).