Schade aan slokdarm door zuur-base druppels

18-01-2022

Bijwerkingencentrum Lareb ontving een melding van het per ongeluk verwisselen van een flesje vitamine D druppels met Alka zuur-base druppels. Een peuter liep hierdoor ernstige schade aan de slokdarm op.

Wat zijn zuur-base druppels?
Zuur-base druppels veronderstellen dat ze een “te veel aan zure afvalstoffen in het lichaam neutraliseren en afvoeren”. Echter een aantoonbaar bewijs ontbreekt. De druppels kunnen alleen verdund veilig worden gebruikt. Onverdund gebruik veroorzaakt brandwonden.

Verwisseling van flesjes
Zuur-base druppels zitten in een flesje wat lijkt op een flesje oogdruppels. Ook vitamine D zitten in een druppelsflesjes. Daarom is het risico groot dat mensen flesjes verwisselen.

Meldingen
Naast de melding over de peuter ontving Lareb eerder twee meldingen waarbij de Alka druppels per ongeluk als oogdruppel werd gebruikt. Patiënten liepen ernstig oogletsel op. Ook het Nationaal Informatie Vergiftigingen Centrum (NVIC) ontvangt regelmatig meldingen van schade door het gebruik van deze onverdunde druppels. Naast meldingen over Alka druppels ontving het NVIC ook meldingen van Lucovitaal ZuurBase In balans en Jacob Hooy Zuurbalans druppels. 

Maatregelen
Na eerdere klachten heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2019 de producent AlkaVitae gevraagd nog duidelijker te waarschuwen voor de risico’s bij verkeerd gebruik. De producent heeft dit gedaan. Recente meldingen bij Lareb en NVIC laten zien dat dit niet voldoende is. Het kan nog steeds tot ongelukken leiden.

De zogenoemde zuur/base-druppels vormen een onnodig risico voor de volksgezondheid. Daarom is het noodzakelijk om uit te zoeken welke aanvullende maatregelen nodig zijn om consumenten te beschermen.

Lareb heeft de NVWA opnieuw geïnformeerd.

lees hier het nieuwsbericht van het Nationaal Informatie Vergiftigingen Centrum (NVIC).

Bekijk hier het overzicht van de meldingen (in het Engels).