Seleniumsulfide niet te lang in laten werken!

04-10-2016

Seleniumsulfide (Selsun) is een suspensie voor de behandeling van pityriasis versicolor (gistinfectie van de huid) en het verlichten van seborroe (een abnormaal hoge talgproductie) van de hoofdhuid. In het verleden beschreef de doseringsinstructie voor de behandeling van pityriasis versicolor dat de suspensie over het gehele lichaam (behalve ogen en genitaliën) aangebracht diende te worden en vervolgens een nacht in moest werken alvorens het grondig af te spoelen.

Aangezien deze gebruikswijze een aanzienlijk risico geeft op huidirritatie (roodheid, blaasjes, bultjes, een strak of branderig gevoel van de huid en een pijnlijke huid) wordt sinds februari 2008 het nachtelijk inwerken van de suspensie niet meer aangeraden. In augustus 2009 besteedde Bijwerkingencentrum Lareb aandacht aan deze wijziging middels een publicatie in het GeneesmiddelenBulletin¹.

Bijwerkingencentrum Lareb heeft sinds de berichtgeving in augustus 2009 nog negen meldingen ontvangen van blaarvorming, roodheid, jeuk, irritatie en een brandende huid na nachtelijk inwerken van het middel. Om het risico op huidirritatie te minimaliseren wordt voor de behandeling van pityriasis versicolor geadviseerd de suspensie 10 minuten in te laten werken alvorens de huid grondig af te spoelen.

  1. Lareb. Seleniumsulfide (Selsun) en huidirritatie. Geneesmiddelenbulletin; Nr. 8 – 1 augustus 2009; jaargang 43. Beschikbaar via: http://geneesmiddelenbulletin.com/artikel/seleniumsulfide-selsun-en-huidirritatie/ Geraadpleegd 28 september 2016.