Subcutane atrofie bij triamcinolonacetonide-injecties

28-02-2018

Bijwerkingencentrum Lareb ontving dertien meldingen van deuken in de huid na injectie met Triamcinolonacetonide. De injecties werden op verschillende plaatsen gegeven zoals de bovenarm, het bovenbeen of de bil. 

Update 18-04-2023: Hieronder volgt een overzicht van de analyse die Lareb in 2018 heeft gedaan naar subcutane atrofie op de injectieplaats van triamcinolonacetonide-injecties (Engels). Bekijk hier het meest recente bericht over deze bijwerking.

Triamcinolonacetonide (Kenacort) hoort bij de groep geneesmiddelen die corticosteroïden worden genoemd. Het middel kan in een gewricht, in de slijmbeurs of in de peesschede worden gespoten. Triamcinolonacetonide wordt gebruikt bij zeer veel aandoeningen waarbij plaatselijke ontstekingsverschijnselen een rol spelen. Bijvoorbeeld bij gewrichtsaandoeningen zoals een tenniselleboog, jicht en artrose.

De patiëntenbijsluiter vermeld deze mogelijke bijwerking niet, in tegenstelling tot de officiele productinformatie. Wel noemt de bijsluiter ‘huidatrofie’, en beschrijft dit als ‘perkamentachtige, haarloze, gemakkelijk rimpelbare dunne huid’. Dit is iets anders dan een ‘deuk’ op de plek waar is geïnjecteerd.

De techniek bij het injecteren speelt een rol bij deze bijwerking. De officiële productinformatie waarschuwt wel voor deukjes in de huid (subcutane atrofie) bij een verkeerde injectietechniek.


Bekijk de analyse van de meldingen (in het Engels).