Uit voorzorg tijdelijk geen vaccinaties met AstraZeneca

15-03-2021

Naar aanleiding van zes nieuwe meldingen van mogelijke bijwerkingen in Denemarken en Noorwegen is op 14 maart besloten tijdelijk te pauzeren met prikken van AstraZeneca. Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. Lareb heeft tot nu toe geen meldingen gezien met dit specifieke beeld.

In de nieuwe meldingen in Denemarken en Noorwegen gaat het om een nieuw beeld. Na de eerdere media-aandacht afgelopen donderdag heeft Lareb wel tien meldingen ontvangen op het AstraZeneca-vaccin, waarbij mogelijk trombose- of embolievorming een rol gespeeld hebben. Daarbij is geen verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) genoemd en het specifieke beeld niet gemeld. Deze meldingen worden verder onderzocht, en waar nodig meer informatie opgevraagd om het beeld vollediger te krijgen.

Het ministerie van VWS heeft het besluit genomen op advies van het CBG. Het CBG adviseert mensen om direct contact op te nemen met een arts als de persoon na een prik met het AstraZeneca-vaccin na drie dagen weer ziekteverschijnselen krijgt met daarbij onverwachte en/of onbekende klachten, en/of grotere of kleinere blauwe vlekjes (puntbloedingen) in de huid.

Zie hier het besluit van VWS.

Zie hier het bericht van het CBG.