Update meldingen bijwerkingen coronavaccins (week 21)

26-05-2021

Deze nieuwe update gaat over alle binnengekomen meldingen van vermoede bijwerkingen die door deskundigen bekeken zijn tot en met 24 mei 2021. Tot nu zijn dat 60.301 meldingen met 338.418 vermoede bijwerkingen. Het gaat hier vooral om bekende te verwachten bijwerkingen zoals hoofdpijn, je niet lekker voelen, spierpijn en reacties op de prikplek. De meldingen gaan over ongeveer 8,5 miljoen gegeven vaccins.

Trombose met en zonder een laag aantal bloedplaatjes
Trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes is een zeldzame bijwerking van het AstraZeneca vaccin (Vaxzevria) en het Janssen vaccin. Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot nu toe 16 meldingen hiervan op 1,9 miljoen van AstraZeneca (Vaxzevria) vaccins. De klachten ontstonden 7 tot 20 dagen na vaccinatie. Het ging hierbij om 13 vrouwen en 3 mannen tussen de 20 en 66 jaar. Twee mensen zijn overleden. Lareb heeft tot nu toe geen meldingen ontvangen van deze bijwerking op 150.000 gegeven vaccins van Janssen.

Overlijdens
Tot nu toe zijn er 351 meldingen van overlijden na coronavaccinatie. De meeste meldingen gingen over het vaccin van Pfizer/BioNTech (Comirnaty). Dit is het meest gebruikte coronavaccin en tevens het vaccin dat vooral in de ouderenpopulatie gebruikt wordt.