Update meldingen bijwerkingen coronavaccins (week 25)

22-06-2021

Deze update gaat over alle binnengekomen meldingen van vermoede bijwerkingen die door deskundigen bekeken zijn tot en met 20 juni 2021. Tot nu zijn dat 81.480 meldingen met 440.266 vermoede bijwerkingen. Het gaat hier vooral om bekende, te verwachten bijwerkingen zoals hoofdpijn, je niet lekker voelen, spierpijn en vermoeidheid. De meldingen gaan over ongeveer 13,6 miljoen gegeven vaccins.

Trombose met en zonder een laag aantal bloedplaatjes
Lareb ontving tot nu toe 29 meldingen bij het AstraZeneca vaccin en 1 melding bij het Janssen vaccin waarin sprake was van een combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes. Bij de melding op het Janssen vaccin en bij 14 meldingen op het AstraZeneca vaccin is het vrijwel zeker dat het om de zeldzame bijwerking gaat. Vier mensen zijn overleden, waarbij van twee het vrijwel zeker om de zeldzame bijwerking bij het AstraZeneca vaccin gaat.

Systemisch capillair leksyndroom
Het systemisch capillair leksyndroom is onlangs toegevoegd aan de bijsluiter van het AstraZeneca vaccin. Op het AstraZeneca vaccin hebben wij vooralsnog géén meldingen ontvangen. Lareb heeft één melding ontvangen van systemisch capillair leksyndroom bij het Janssen vaccin. Lees ons nieuwsbericht voor meer informatie over systemisch capillair leksyndroom na coronavaccinatie.

Ontsteking van de hartspier of het hartzakje
Lareb heeft nu 10 meldingen van hartontsteking (myocarditis) en 22 van ontsteking van het hartzakje (pericarditis) bij coronavaccins. Een groot deel van deze meldingen zijn kort geleden ontvangen en bij Lareb nog in onderzoek.

Overlijdens
Tot nu toe zijn er 409 meldingen van overlijden na coronavaccinatie. De meeste meldingen gingen over het vaccin van Pfizer/BioNTech (Comirnaty). Dit is het meest gebruikte coronavaccin en tevens het vaccin dat vooral in de ouderenpopulatie gebruikt wordt.