Update meldingen ontsteking hartspier en hartzakje na coronavaccinaties

02-05-2022

Dit overzicht gaat over 373 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb tot eind januari 2022 heeft ontvangen over ontsteking van de hartspier of het hartzakje op zo’n 30 miljoen gegeven coronavaccins. Dit zijn bekende zeldzame bijwerkingen van het Pfizer/BioNTech (Comirnaty) en het Moderna vaccin (Spikevax). Met deze analyse van de meldingen kan nog geen conclusie getrokken worden over een mogelijke relatie met de andere vaccins.

UPDATE: inmiddels zijn myocarditis en pericarditis ook opgenomen in de bijsluiters van de coronavaccins van Janssen en Novavax.

Myocarditis, ontsteking van de hartspier, is vooral gemeld bij mannen die jonger zijn dan 40 jaar. Pericarditis, ontsteking van het hartzakje, is vooral gemeld bij mannen, zowel bij volwassenen als ouderen. Het ging ongeveer even vaak om de eerste als de tweede prik.

Aantal meldingen per coronavaccin tot 24 januari 2022

Coronavaccin

Aantal meldingen myocarditis

Aantal meldingen pericarditis

Pfizer/BioNTech

65

193

Moderna

19

45

AstraZenea

6

16

Janssen

8

18

Vaccin onbekend

1

2

Totaal

99

274

Drie mensen zijn overleden aan hartproblemen na een ontsteking van de hartspier of van het hartzakje na vaccinatie met het Pfizer/BioNTech vaccin. In deze meldingen kunnen ook infecties of andere hartaandoeningen een rol hebben gespeeld. Dat myocarditis of pericarditis ná vaccinatie optreedt, betekent niet dat het vaccin altijd de oorzaak is. Het kan ook een andere oorzaak hebben. Twee mensen overleden na myocarditis of pericarditis na het Janssen vaccin en één na het AstraZeneca vaccin. Van deze vaccins zijn dit geen bekende bijwerkingen.

Aantal meldingen van myocarditis en pericarditis in sommige groepen hoger dan verwacht
Het aantal meldingen is vergeleken met een schatting hoe vaak myocarditis en pericarditis normaal gesproken voorkomt bij een vergelijkbaar aantal mensen. In sommige groepen is het aantal meldingen van myocarditis en pericarditis hoger dan verwacht. Voor myocarditis geldt dit bijvoorbeeld bij:

  • Mannen jonger dan 40 jaar bij vrijwel alle vaccins.
  • Vrouwen ouder dan 40 jaar na Moderna, de tweede Pfizer/BioNTech of eerste AstraZeneca vaccinatie.

Voor pericarditis is het aantal meldingen hoger dan verwacht bij onder andere:

  • Mannen jonger dan 40 jaar na Pfizer/BioNTech, Moderna of Janssen vaccinatie;
  • Vrouwen jonger dan 40 jaar na Pfizer/BioNTech, 1e Moderna of Janssen vaccinatie en vrouwen ouder dan 40 na Pfizer/BioNTech en Moderna.

Uit de analyse van de meldingen kan nog geen conclusie getrokken worden over een mogelijke relatie met de vaccins van AstraZeneca en Janssen. Voor een overzicht van alle groepen, 

Bekijk het overzicht van meldingen van myocarditis en pericarditis na coronavaccinaties (in het Engels). 

Let op klachten zoals kortademigheid, pijn op de borst en onregelmatige hartslag
Er zijn ook andere oorzaken voor myocarditis en pericarditis, zoals een infectie. Uit onderzoeken blijkt dat het risico op myocarditis en pericarditis door een COVID-19 infectie groter is dan door de coronavaccins. Artsen en mensen die gevaccineerd zijn, moeten goed letten op bovenstaande klachten die kunnen wijzen op myocarditis of pericarditis. Wie deze klachten heeft, moet contact opnemen met een arts. De klachten gaan meestal vanzelf over of zijn met medicijnen goed te behandelen.

Lees hier meer over myocarditis en pericarditis na vaccinatie.